Flammkuchen czyli niemiecka pizza z ciasta chlebowego

Posted On By Bloger

Składniki:

250 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
¾ szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oleju roślinnego,
łyżeczka soli,
szklanka śmietany 18-proc.,
1 spora cebula (najlepiej użyć czerwonej),
150-200 g wędzonego boczku,
pieprz do smaku

Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy i wyrabiamy dłonią przez kilka-kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Gdy będzie ładnie wyrobione, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, aby wyrosło.

Przygotowujemy składniki: cebulę kroimy w półplasterki, a boczek w słupki.

Przygotowujemy tartę: piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Dzielimy na połowy i rozwałkowujemy (bądź rozciągamy ciasto) na dwa cienkie placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed włożeniem tart do piekarnika, smarujemy placki kwaśną śmietaną i rozsypujemy na nich cebulę oraz boczek. Pieczemy przez kilkanaście minut (w zależności od maksymalnej temperatury piekarnika), aż całość będzie ładnie przypieczona. Brzegi powinny być wręcz delikatnie przypalone. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Wskazówka: Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy, śmiało możecie wykorzystać go do zrobienia flammkuchen. Należy nagrzewać go w piekarniku na środkowej półce przez około 40 minut (w temperaturze 250 stopni Celsjusza). Po nałożeniu składników na placek chlebowy zsuwamy go na rozgrzany kamień i pieczemy przez około 8-10 minut.

Previous post Joga na plecy | Przerwa w pracy | 10 min
Next post Pogadajmy o – Stridsvagn 2000.

Dodaj komentarz