Na kluseczki:
1 kg ziemniaków
1 jajo
300 g maki
sól do smaku
Na pesto:
50 g orzeszków piniowe
50 g bazylii
1-2 ząbki czosnku
200 g parmezanu
120 ml oliwy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w zimnej, osolonej wodzie do miękkości. Możemy je też upiec w mundurkach i obrać dopiero później. Ugotowane ziemniaki wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i rozgniatamy na puree. Dodajemy mąkę oraz jajo, a następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy w ładne, sprężyste ciasto. Kulę dzielimy na kilka części. Każdą z nich rolujemy. Z powstałych ruloników odkrawamy nasze kluseczki, tak jak robimy to z kopytkami. Następnie obtaczamy je w mące i przeciągamy po specjalnej deseczce do formowania gnocchi. Charakterystyczne wgłębienia możemy też zrobić za pomocą widelca.
Orzeszki prażymy na suchej patelni. W międzyczasie zagotowujemy wodę do gotowania kluseczek. Kontynuujemy przygotowanie pesto. Liście bazylii wkładamy do misy blendera razem ze startym parmezanem, obranym czosnkiem, oliwą, wystudzonymi orzeszkami piniowymi, solą i pieprzem. Składniki blendujemy na gładką masę.
Do wody dodajemy sól, a następnie wkładamy kluseczki w kilku turach. Gotujemy je do wypłynięcia na wierzch – mniej więcej przez 1,5-2 minut.
Do miski wylewamy trochę pesto, po czym przekładamy do środka także ugotowane gnocchi razem z ociekającą z nich wodą, która utworzy razem z pesto aksamitny sos. Kluseczki obtaczamy w sosie i przekładamy je na głębokie talerze lub do misek. Całość dekorujemy startym parmezanem, orzeszkami piniowymi i listkiem bazylii.