Suska Sechlońska

Posted On By Bloger

Zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne
Cechą charakterystyczną suski sechlońskiej jest wysoka zawartość wody, błyszcząca skórka w kolorze ciemnogranatowym przechodzącym nawet do czarnego oraz wyczuwalny posmak i aromat wędzenia. Nazwa suska sechlońska wywodzi się z miejscowej gwary. Suska oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę. Dookreślenie sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w województwie małopolskim, z której pochodzi tradycja suszenia.
Suska sechlońska wytwarzana zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie metodą, polegającą na podwędzaniu śliwek dymem w specjalnych suszarniach, cieszy się nieustająco dobrą opinią wśród konsumentów.

Previous post Bogdan Boner Egzorcysta NAJLEPSZE MOMENTY 20
Next post Kabanosy Staropolskie

Dodaj komentarz