Jakie produkty spożywcze mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na depresję i jakie składniki odżywcze są niebezpieczne? O tym w dzisiejszym Zdrowiu Na Talerzu.
Czym jest wirus HCV? – Czas na zdrowie
Spośród 700 tysięcy osób w Polsce, tylko 50 tysięcy z nich wie, że jest nosicielem wirusa HCV. Tymczasem to on jest jedną z głównych przyczyn raka i marskości wątroby…
Jak dbać o zęby dziecka? – Czas na zdrowie
Kiedy należy po raz pierwszy iść z dzieckiem do dentysty? Czy choroby mlecznych zębów mogą wpłynąć na zdrowie dziecka w przyszłości? Dowiedz się więcej…
Jak walczyć z otyłością – Czas na zdrowie
Czy kilka zbędnych kilogramów to już otyłość? Kiedy rzeczywiście powinniśmy zacząć się martwić naszą wagą? A jeżeli już mamy z nią problem, jak skutecznie zrzucić kilogramy?
Kasza – Zdrowie na talerzu
20 proc. osób w wieku 15-23 lata włącza kaszę do swojego menu zaledwie raz na pół roku. Dużo większą popularnością ten produkt cieszy się u Polaków po pięćdziesiątce. Na ich stołach pojawia się ona średnio dwa razy w tygodniu. Dietetycy…
Jelito drażliwe – Czas na zdrowie
Często mówi się, że choroba ta to syndrom przewrażliwionych kobiet i hipochondryków, tymczasem cierpi na nią ponad 40 proc. naszej populacji. Jelito drażliwe jest nie tylko problemem wstydliwym, ale często również bardzo bolesnym.
Produkty, których nie należy łączyć z lekami – Zdrowie na talerzu
Niektóre produkty mogą osłabiać działanie leków, a nawet zmieniać ich działanie. W czasach, kiedy przyjmowanie lekarstw stało się nagminne warto poznać kilka ważnych zasad i tym samym unikać błędów. Sok grejpfrutowy, czosnek, alkohol, kawa – to tylko niektóre produkty, które…