ZAKWAS BURACZANY – do barszczu i do picia!

Posted On By Bloger

#zakwasburaczany#buraki#wigilia#przepisy#haps
Składniki:
1 kg buraków
nieduży korzeń chrzanu
kilka plasterków imbiru
główka czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 gałązki świeżego majeranku
1-2 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu
3 goździki
2 ziarna jałowca
łyżeczka kminku
sól niejodowana lub morska w ilości 20 g na litr wody

Sposób przygotowania:
Umyte buraki kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z chrzanem i imbirem. Główkę czosnku przekrawamy na pół w poprzek. Do wody wsypujemy sól i ją rozpuszczamy.

W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie przyprawy oraz przygotowane buraki, chrzan, imbir i czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

Previous post Wejdź w fale alfa – wycisz umysł i ciało, koncentruj się, zasypiaj, wzmocnij układ odpornościowy.
Next post Gnocchi di patate z bazyliowym pesto

Dodaj komentarz